Voor een beetje meer "huishoudelijke"zorg

Algemene informatie

Heeft u hulp of voorzieningen nodig om zelf te kunnen wonen en leven dan is de gemeente verantwoordelijk dat u die hulp en voorzieningen krijgt. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015. Bij uw gemeente kunt u een verleningsbeschikking aanvragen bij het WMO-loket. Ook de sociale wijkteams van de gemeente kunnen een indicatie aangeven. Na de aanvraag gaat de gemeente onderzoek doen naar uw persoonlijke situatie Dat onderzoek gebeurt samen met u en eventueel mensen uit uw omgeving en moet in ieder geval 6 weken na uw melding zijn gedaan. Als uit dit onderzoek blijkt dat u niet of onvoldoende zelfredzaam bent, dan is de gemeente verplicht ondersteuning te bieden. U kunt dan kiezen voor ZORG IN NATURA of een PGB-BUDGET.

 

Zorg in Natura

Na uw indicatie kunt u kiezen voor ZORG IN NATURA. Dit houd in dat de gemeente via een zorgverzekeraar een zorgverlener inschakelt. De gemeente bepaalt dus samen met een zorgverzekeraar wie er bij u komt helpen. U kunt wel aangeven of een bepaalde voorkeur heeft voor bepaalde zorgverlener. Hier hoeft u voor de rest niet meer voor te doen. U ontvangt wel van het CAK een rekening voor een eigen bijdrage.

De gemeente wijst vervolgens een zorgverlener toe die de werkzaamheden bij u thuis gaan uitvoeren. Maar wist u dat zelf kan aangeven met welke zorgverlener u in zee wilt gaan? Mocht u om wat voor reden dan ook de keuze van de gemeente (die toch voor de grote zorgverleners kiezen) niet acceptabel vinden, dan mag u zelf een andere zorgverlener aanwijzen mits die zorgverlener een contract heeft met de gemeente waarin u woonachtig bent. De gemeente neemt dan contact op met de betreffende zorgverlener en er volgt een intake gesprek met de zorgverlener naar keuze

 

PGB

Met een PGB-budget kunt u zelf contracten afsluiten met hulpverleners. U bent dan in principe werkgever en daar komen wel bepaalde extra dingen bij kijken waar u wel rekening mee dient te houden. Zo heeft uw "werknemer" recht op vakantietoeslag over het verdiende loon en bij ziekte doorbetaling van loon voor in ieder geval 6 weken. Tevens kunnen reiskosten gedeclareerd worden. In een afgesproken overeenkomst kan daar natuurlijk rekening mee gehouden worden. Om voor een PGB in aanmerking te komen moet u wel aangeven, tijdens het gesprek met het WMO-loket in uw gemeente, waarom hulp in natura in uw geval niet voldoet. Ook moet u aantonen dat u of uw wettelijke vertegenwoordiger over voldoende vaardigheden beschikken om een PGB te beheren. De gemeente kan u vragen om een plan te maken voor de besteding van het budget en kent het pas toe als ze het hiermee eens zijn. U krijgt het budget overigens niet zelf in handen. De gemeente stort het bedrag op de rekening van de SVB. U dient de declaraties (facturen van de hulpverlener) in bij het SVB die vervolgens rechtstreeks aan de hulpverlener uitbetaald. De gemeente kan een eigen bijdrage vragen, u krijgt dan ook facturen van het CAK  die u niet kan declareren bij de SVB.

 


 

HoMe Thuishulp hulpniveau`s

Wij leveren huishoudelijke hulp in 2 categorieën:

HHV1

 • Het doen van boodschappen ( en het opbergen)
 • Het koken of het doen van voorbereidingen voor het koken
 • Afwas
 • Opmaken/ verschonen van bedden
 • Huiskamer schoonmaken ( stof afnemen, stofzuigen, dweilen, vitrages wassen (niet de zware overgordijnen) lamellen/ jaloezieën schoonmaken, ramen lappen.
 • Het verzorgen van de planten
 • Het reinigen van badkamer en toilet
 • Wassen, ophangen, drogen, vouwen, strijken van de was (kleding / linnengoed)
 • Schoonmaken/ ontdooien van koelkast/ vriezer
 • Afnemen van deuren, tegels, meubilair
 • Poetsen van zilver/ koper
 • Vegen van straatje of balkon
 • uitlaten van de hond

 

HHV2

Niet alleen is er hulp bij het uitvoeren van huishoudelijk werk, er is tevens hulp bij het organiseren van het huishouden.

 

Naast huishoudelijke werkzaamheden doen wij ook kleine klusjes in en om het huis en klein tuinonderhoud.

 

Uurtarief

Bent u geintresseerd in onze diensten? Dan kunt u voor een prijsopgave contact opnemen via het contactformulier.

Voor de grote schoonmaakacties zoals plafonds nat afnemen, zware overgordijnen en/of vloerkleden reinigen, vloeren handmatig in de was zetten, werkzaamheden buitenshuis zoals groot tuinonderhoud, schoonmaken van de fiets of auto, opruimen van garage of schuur, etc. is meer tijd nodig en deze werkzaamheden vallen ook niet onder de huishoudelijke werkzaamheden. Dit kunnen wij , in overleg met u, inplannen tegen een aangepast uurtarief van E 20,00 per uur.

 

 

 

 

Interessante Links

www.svb.nl

www.hetcak.nl

www.rijksoverheid.nl

www.belastingdienst.nl

www.perspekt.nu